Orosz táncosok sikere Csömörön

Nagy sikert aratott az Impulsz táncegyüttes fellépése. Április másodikán, este 18 órától az Impulsz (Импульс) orosz ifjúsági táncegyüttes lépett fel a csömöri Petőfi Sándor Művelődési Ház színpadán.

A műsor előtt már teljesen megtelt a nézőtér, így a későn érkezőknek csupán állóhely jutott. Nem sokkal 18 óra után elkezdődött az orosz fiatalok előadása, akik már az első percekben bebizonyították: nem véletlenül kaptak UNESCO díjat 2010-ben.

A nyitószám egy autentikus besszarábiai cigánytánc volt, melyben számos akrobatikus elem bukkant fel, így a nézők már az első pillanatokban azt hihették, hogy a világhírű Mojszejev társulat ifjúsági csoportját látják. (Ez az érzés a szerzőben a műsort követően sem múlt el.) A bő hetven perces műsor repertoárján helyet kaptak ukrán, Szmolenszk környéki, Kubán-menti és népi elemekkel vegyített sztenderd táncok is. A különböző korosztályú csoportok – 6 éves volt a legfiatalabb és 20 éves a legidősebb táncos – összesen 14 tánccal kápráztatták el a népes magyar közönséget. A csoportos táncok mellett szóló és páros táncokat is láthatott a publikum. Kétségtelen, hogy a legnagyobb sikert az alig 6 éves Andrej egyéni matróztánca aratta, de a nagyobbak is kitettek magukért.

A fiatalok rendkívüli fegyelmezettséggel és gyakorlottsággal táncoltak, már-már rutinszerűen mozogva a színpadon. Az orosz balett hagyományai igencsak látszottak, de ennek ellenére mindegyik fiatal táncos igazi egyéniség volt, legyen szó akár a 20, akár a 6 évesről.

Természetesen nem ez volt az első külföldi fellépésük. A Jana Vadimova Dinko vezette Impulsz, néptánc kategóriában a VII. Nemzetközi „Oroszországi Tehetségek Szövetsége” Fesztiválon grand prix díjat nyert 2010-ben, s az UNESCO kiemelt díját is megkapták. Ezen kívül számtalan alkalommal léptek már fel külföldi színpadokon.

Magyarországi tartózkodásuk során vendégszerepeltek Pécsen, Szegeden és Budapesten is, ahol a XXX. Országos Táncháztalálkozón mutatkoztak be. Okszana Jegonjan műsorvezető elmondta, hogy az együttes jórészt saját anyagi forrásokból készül fel a versenyekre, ami még inkább kiemeli a fiatalok teljesítményét. A csoport a műsor végén a „Csillag Boris Alapítvány a Tánckultúráért” nevű szervezettől serleget, a legkiemelkedőbb táncosok emléklapot vehettek át.

Ezt követően a csömöri Csicsörke Néptánccsoport adott egy rövidebb műsort, majd a bátrabbak részt vehettek az orosz-magyar táncházon, ahol egy orosz, majd egy magyar néptánc alaplépéseit lehetett elsajátítani. A nyelvi korlátok ellenére nagyszerű hangulatban zajlott a táncház.

Aki látta az Impulsz fellépését, annak hatalmas élményben volt része, aki pedig nem látta, az bízzon benne, hogy a szentpétervári illetőségű egyesület még járni fog Magyarországon.

(oroszvilag.hu)

Vissza