Gagarin-napok 2011. április 5-20.

Magyarországon is megemlékeznek az első emberi űrrepülésről. Az első emberi űrrepülés 50. évfordulójaalkalmából – más országokhoz hasonlóan – Magyarországon is számos rendezvényrekerül sor, amelyet civil szervezetek, intézmények egymástól függetlenül vagyközösen szerveznek. 

A korszakos esemény évfordulóját világszerte megünneplikemlékművek állításával és kiállításokkal, egyebek között az ENSZ-ben, az EurópaiUnió és a NATO székhelyén.

A Magyar-Orosz Baráti Társaság a Szent-Györgyi Alapítvánnyal és abudapesti Orosz Kulturális Központtal közösen kéthetes rendezvénysorozattalemlékezik meg a félévszázados jubileumról. Ennek első eseménye az akiállítás volt („Az oroszok meghódítják a világűrt)”, amelyet 2011. április5-én az Orosz Kulturális Központban Farkas Bertalan űrhajós nyitott meg(részletesebben:http://ruscenter.axelero.net/4/6/3/index.htm).

Az április 18-21. közöttinapokban a „Kozmikus Odüsszeia” program részekéntValerij Nyikolajevics Kubaszov vezetésével űrhajós delegáció látogat Magyarországra, akik FarkasBertalan magyar űrhajóssal közösen 2011.április 19-én (kedden) 11 órai kezdettel az ELTE Bölcsészettudományi Karánmegnyitják a „Gagarin 50”fotókiállítást, majd aznap délután14 órakor a BME Dísztermében ünnepi ülésen vesznek részt. Ezen a délutánieseményen a résztvevők számára az űrhajósok emléklapokat dedikálnak(http://portal.bme.hu/Document%20Library/20110419gagarin.aspx).

Az űrhajósok április 20-án (szerdán) 10 órakor Visontán koszorúzzák meg a Mátrai Hőerőműben Jurij Gagarin szobrát. 

Képek és háttéranyagok (orosz nyelven)elérhetőek az orosz Szövetségi Űrügynökség honlapján: http://www.federalspace.ru/main.php?id=108

Vissza