"Budapest sietősen változtatja meg arculatát"

Film az orosz Első csatornán a budapesti közterek átnevezéséről. A legfőbb orosz TV csatorna, a Pervij Kanal négy perces tudósítást közölt Budapestről azzal kapcsolatban, hogy a magyar főváros új vezetése egész sor közterület nevét változtatta meg, köztük a budai Moszkva térét (amely visszakapta 1951 előtti megnevezését), s felmerült a Szabadság téren álló szovjet emlékmű eltávolítása is.

A riportban megszólalt többek között Kéri József, a Magyar-Orosz Baráti Társaság alelnöke, KrauszTamás professzor, Horváth Csaba szocialista politikus, és véletlenül megszólított járókelők is, akik értetlenségüket fejezték ki az átnevezés kapcsán.

Kéri József elmondása szerint az átnevezés a hatalom azon törekvését fejezi ki, hogy minden, a múlttal kapcsolatos dolgot el akarnak törölni.

A tudósításban elhangzott:összesen 26 közteret neveznek át. Az orosz TV csatorna beszámolójában tévesenazt mondták: a Roosevelt tér eltűnik Budapest térképéről (valójában csak ajelenlegi Roosevelt tér kerül átnevezésre, de Roosevelt tér lesz majd ajövőben), Elvis Presleyről és egykori magyar futballistákról viszont köztereket neveznek el.

Krausz Tamás történész szerint ez már az átnevezések második vagy harmadik hulláma a rendszerváltás után, a Moszkva tér átnevezése pedig megkésett harc a kommunizmussal szemben,megfeledkezve arról, hogy Moszkva több mint 850 éves.

Mint az a kisfilmben elhangzott, Horváth Csaba szocialista politikus levelet intézett a budapesti orosz nagykövetségre sajnálkozását kifejezve a Moszkva tér átnevezése miatt. Horváth elmondása szerint a rendszerváltás után eddig egyetlen kormány sem, legyen az jobb- vagybaloldali nem törekedett a tér átnevezésére.

A riportban megszólaló magyar antifasiszta vezető (Hanti Vilmos) és egy veterán (Ivan Gyegtyarjev) szintén elítélték azon törekvéseket, melyek a Szabadság téri emlékmű eltávolítását kezdeményezik.

A film készítői ellátogattak a budapesti Szoborparkba is, ahol Osztapenko 1991-ben eltávolított emlékműve előtt elmondta az idegenvezető: bár a szobrot már régen áthelyezték, az emberek mai napig Osztapenkónak hívják a teret, s ez vélhetőleg így lesz a Moszkva térrel is.

A film megtekinthető itt.

(1tv.ru)

Vissza