Csecsenföld szíve és a kolomnai kreml

Érdekesen alakul az Orosz Geográfiai Társaság és a Rosszija tévécsatorna által szervezett Oroszország-10 verseny, melynek során Oroszország tíz leglátványosabbnak tartott helyszínéről dönthetnek a szavazók.

Augusztus 30-án zárult le a szavazás második fordulója, melynek során kijelölték Oroszország 30 legérdekesebbnek, legszebbnek, leglátványosabbnak tartott helyszínét.

A szavazás során összesen 145 975 931 voks érkezett (több tehát, mint Oroszország teljes népessége).

Két helyszín messze kiemelkedik a rangsorból: a kolomnai kreml (38 602 632 szavazat) és a grozniji Csecsenföld szíve mecset (38 200 080) szavazat. Messze lemaradva a harmadik helyen található a Legenda szoborpark (Ramzaj falu, Penza megye – 1 675 442 szavazat). A további sorrend az első tíz helyezett között:

4. Tjatja vulkán: ez a Japán által követelt Kunasir szigeten található (!)

5. Troice-Szergijeva lavra, Szergijev Poszad

6. Sákjamuni Buddha temploma Elisztában (Kalmük Köztársaság)

7. az asztrahányi kreml

8. a Bajkál-tó

9. a Kül-Sarif mecset (Kazany)

10. a dalmatovói (Kurgán megye) Uszpenszkij monostor.

Látható tehát, hogy moszkvai vagy szentpétervári helyszín továbbra sincs a legjobbak között (az első harmincba egyetlen fővárosi objektum se került be). Továbbá, az első tíz helyszín fele vallási jellegű (2 pravoszláv, 2 muszlim, 1 buddhista), de ezek közül a szavazatok számát tekintve messze legtöbbet kapták a muszlim valláshoz köthető objektumok.

Éppen emiatt van kialakulóban botrány a szavazás körül. Néhány napja a Csecsenföld szíve mecset még több mint egymillió szavazattal vezetett a kolomnai kreml előtt, majd utóbbi hirtelen mégis átvette a vezető helyet.

Ramzan Kadirov csecsen vezető és a Csecsen Köztársaság parlamenti képviselői csalást emlegetnek. A csecsen politikusok szerint a telefonszolgáltatók túlterheltségre hivatkozva nem fogadják a Csecsen Köztársaságból érkező szavazatokat. Ramzan Kadirov szerint tudatos manipulációról van szó, melynek az a célja:  megakadályozni hogy egy muszlim és csecsen objektum végezhessen az első helyen Oroszország leglátványosabb helyszínei között.

Vissza