Beszámoló a Páll Ernával való találkozásról

Szolzsenyicin és Ulickaja egyik magyar tolmácsolója. A Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaságban 2011. október 13-án az immár hagyományossá vált „ Az orosz kultúra magyarországi népszerűsítői” sorozatban a Társaság szép számban megjelenő tagjai megismerkedtek.

Páll Erna nyelvésszel, műfordítóval, az ELTE Bölcsészettudományi kar nyugalmazott docensével. Megtudhattuk, hogy a Ruszisztikai díj 2011. évi kitüntetettje több mint 40 évig oktatta a Lenin Intézet majd az ELTE Orosz szakának hallgatóit, nyelvtudományi műveket, tankönyveket, oktatási segédeszközöket írt, ezzel párhuzamosan mind a mai napig orosz szépirodalmi művek kontrollszerkesztését, fordítását végzi, magyarra és oroszra ültet át esszéket, tudományos munkákat- ezek között kell megemlíteni pl Lukács György és Mihail Lifsic szovjet-orosz filozófus levelezését tartalmazó kötetet. Fáradhatatlan munkájának eredménye többek között Szolzsenyicin, Ulickaja, Dovlatov regényeinekfordítása – ez utóbbi Puskinland c. kötetének „Ezek vagyunk mi” c. kisregényéből olvasott fel egy részletet Társaságunk vendége.

Az est résztvevői lankadatlan figyelemmel követték Páll Erna eseményekben bővelkedő, nagy megjelenítő erővel elbeszélt viszontagságos ifjúságát, az orosz nyelvvel történt megismerkedését, az orosz nyelv iránti őszinte vonzódását. Mindenkit lekötött életének az 1949-ben kezdődött szovjet ösztöndíjas korszak felidézése, a szovjet emberek nem egyszerű életével való megismerkedése – a segítőkészség és barátság, amit tapasztalt.

A nagysikerű rendezvény az orosz költészet és zene egy-egy alkotásával való ismerkedéssel, a művek előadásával kapott nagyszerű művészi élménnyel fejeződött be

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekszakos hallgatói – Ruszo Alekxandra és Tímár Tímea eredeti nyelven nagy átéléssel és meggyőző erővel adtak elő Muszorgszkij és Csajkovszkij románcokat Lugosi Anna, Társaságunk tagja zongorakíséretével. A dalok elhangzása előtt Társaságunk tagja dr.Marosi Lajos olvasta fel saját fordításában Lev Mej, Afanaszij Fet és Jevgenyij Baratinszkij verseit, amelyeket az orosz zeneszerzők megzenésítésében hangzottak el.

Kéri József

Vissza