Megemlékezés a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti társaság 67. évfordulójáról

Bensőséges ünnepség keretében került sor Társaságunk és egyben jogelődje a Magyar-Szovjet Művelődési Társaság megalakulása 67. évfordulójának megünneplésére. Az ünnepi estre tagságunk túlnyomó többsége június 14-én az Orosz Kulturális Központ Kristály termében gyűlt össze.

1945-öt, a Társaság létrejöttének körülményeit, a Szovjetunió Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelmét nemcsak az ünnepi beszéd idézte fel, de a művészet ereje által érzelmileg is újra abban a korban jártak az est résztvevői.

Stork József Társaságunk régi tagja ünnepi beszédében felelevenítette: a magyar tudomány és kultúra milyen nagy alakjai álltak Társaságunk bölcsőjénél. Emlékeztetetett rá, hogy a szovjet és orosz kultúra milyen jelentős és egyedülálló kéviselői tartottak emlékezetes fellépéseket hazánkban és Társaságunkban. A Csepeli Munkásotthon példáján mutatta meg, hogy a széles közönségnek milyen híres művészek szereplésében volt része. Egyben bizonyította, hogy a Társaság tevékenységének mindig fontos területe volt országaink kultúrájának és művészetének kölcsönös népszerűsítése. Stork József nemcsak a régmúlt idők tanúja és Társaságunk korábbi munkájának alakítója, de aktív részese jelen tevékenységünknek is. Megemlékezésében méltó helyet kapott szervezetünk jelen tevékenysége, s benne a hagyományok folytatásaként megvalósuló jelentős számú kulturális és közéleti rendezvény ismertetése.

Az évfordulós rendezvény tartalmában és külső megjelenésében az Oroszországban meghirdetett ill. megünnepelt események – Az orosz nyelv napja, a Győzelem Napja, az orosz történelem éve – jegyében folyt le. Az est levezetése magyarul és helyenként oroszul történt. A két nyelv váltogatta egymást akkor is, amikor Robert Rozsgyesztvenszkijnek a háború emberi vonatkozásairól valló versét tagtársunk Marosi Lajos részben az eredeti nyelven, de teljes egészében saját fordításában olvasta fel, de akkor is mindkét nyelven élvezhették a háborús dalok egy részét az oroszul beszélők is, amikor Natalia Tyimonova és Jarovinszkij Igor nagy átéléssel adott elő háborús dalokat, a köztük a Katyusát és a Várj reám-ot, az Orosz Kulturális Központ munkatársa Natalia Agocs zongorakíséretével. A felfedezés örömével hatott az est résztvevőire a Budapesten működő orosz „Alfavit” Oktatási és Kulturális Alapítvány” keretében működő „Szudaruski”orosz asszonykórus szereplése. Az 1812-es Honvédő Háborút megjelenítő énekük és valódi orosz hangulatot teremtő népdalaik igazi örömet szereztek az ünnepségre eljött tagjainknak, akárcsak a háborús dalok, amelyek nem egy tagtársunk szemébe örömmel vegyes könnyeket csaltak.

Örömteli érzéseinkben osztoztak vendégeink: Valerij Ljahov, az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének követ-tanácsosa, Irina Zvonova kulturális attasé, az Orosz Kulturális Központ mb igagatója Pavel Hudorenko.

A Társaságunk megalakulása 67. évfordulója alkalmából tartott rendezvény jó hangulatú baráti beszélgetéssel fejeződött be.

Kéri József

Vissza