Több száz ember volt kíváncsi az űrhajós hősökre

Farkas Bertalan, Valerij Kubaszov és Szergej Krikaljov az ELTE-n és a Műszaki Egyetemen is tömegeket vonzott. A Gagarin-évfordulóra Magyarországra érkező Valerij Kubaszov és Szergej Krikaljov orosz űrhajósok 2011. április 19-én az ELTE Bölcsészettudományi Karát és a Műszaki Egyetemen tartottak előadást, nyitottak meg kiállítást, és találkoztak tisztelőikkel. 

Valerij Kubaszov, Szergej Krikaljov és Farkas Bertalan űrpilóták személyes varázsa és a világűr meghódításának eszméjéből sugárzó vonzerő tömegeket csalogatott be az ELTE Ruszisztikai Központjában található folyosógalériába. Farkas Bertalan szellemesen meg is jegyezte a kiállítást megnyitó beszédében, hogy szinte olyan szorosan vagyunk itt, mint az űrkabinban. Vagyis a Jurij Gagarin űrrepülésének ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett kamarakiállítás minden szempontból hitelesnek bizonyult.
„A szovjet-orosz űrkutatás története” három módszertani egységben kerül bemutatásra a kiállításon. Egyrészt a folyosón 15 tabló mutatja be az elmúlt 50 év történetének kiemelkedő tudománytörténeti mozzanatait, külön figyelmet szentelve Farkas Bertalan tevékenységének, aki tavaly ünnepelte űrrepülésének harminéves jubileumát. Másrészt három tárlóban magángyűjteményből származó tárgyak (érmek, kitüntetések, modellek, ruhadarabok) és korabeli sajtótermékek hozzák testközelbe az űrkutatást. Harmadrészt pedig a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár hat számítógépén filmtudósítások, riportok, interjúk és ismeretterjesztő mozgóképek segítségével lehet virtuális űr- és tudománytörténeti utazást tenni.
A megnyitón Szvák Gyula professzor először az űrutazás doyenjének, Valerij Kubaszovnak adta át a szót, aki a fél évszázaddal ezelőtti eseményeknek nem csak a tudományos és technikai jelentőségére világított rá, hanem az emberiség gondolkodására, önmeghatározására gyakorolt hatására is. Valerij Kubaszov személyes munkatársa volt Jurij Gagarinnak, akinek idézte a világszerte ismertté vált metaforáját: az űrből nézve egész kis kék bolygónk egy űrhajónak néz ki, amelynek mi mind az utasai vagyunk, és vigyáznunk kell rá nagyon, ha nem akarunk lepotyogni róla.
Szergej Krikaljov tisztelettel adózott idősebb kollégája, Valerij Kubaszov jelentősége előtt, valamint kiemelte annak a nagyszerűségét, hogy az űrprogramok teret adnak nemzetközi együttműködéseknek is. Krikaljov űrpilóta világrekorder, hat űrutazása alatt összesen 803 napot töltött a világűrben, de– tartásos, fegyelmezett, visszafogott lényéből fakadóan – erről nem maga számolt be, hanem Farkas Bertalan, magyar kollégája. Farkas Bertalan nem csak köszöntő beszéddel tisztelte meg a jelenlévőket, hanem ő jelentette be a „Gagarin – 50” című országos középiskolai verseny győzteseit. A III. helyezett Buzás Levente lett, az egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium tanulója. A II. helyezett Fülöp Zsuzsa, az I. helyezett Gyurkovics Sarolta – mindketten a budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium tanulói. Farkas Bertalan örömmel nyugtázta, hogy a győztesek lányok! Egyébként Gyurkovics Saroltának külön gratulálunk, hiszen 3 perc 43 másodperc alatt 100 %-os tesztet írt!
A kiállítás szervezői, a titokzatos „Gagarin-50” munkacsoport két oszlopos tagja Mezei Bálint doktorandusz, a kiállítás ötletgazdája, a tárlókban elhelyezett tárgyak legtöbbjének tulajdonosa és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal való szakmai kapcsolat megteremtője, valamint Pálosi Ildikó, a Ruszisztikai Módszertani Központ munkatársa, aki kezében tartotta az egész kiállítás megszervezését és lebonyolítását. 
Az űrhajósok ezt követően a Műszaki Egyetem épületébe siettek, ahol nagyszámú közönség előtt tartottak előadást a szovjet és orosz űrkutatás múltjáról és jelenéről. A rendezvényen megjelent Alekszandr Tolkacs, az Oroszországi Föderáció rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki maga is méltatta az űrhajós hősök tevékenységét. Bemutatásra került a Jurij Gagarin magyarországi látogatásakor készült híradófilm. 
Április 20-án Valerij Kubaszov, Farkas Bertalan, és a Magyar-Orosz Baráti Társaság vezetőségi tagjai Gyöngyösvisontán megkoszorúzták Jurij Gagarin mellszobrát. 

 

Vissza