Az Űrhajózás napja

Az Űrhajózás napja

Társaságunk a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központtal közösen köszöntötte az Űrhajózás Napját.

A megemlékezést Társaságunk éves közgyülésének első napirendi pontjaként tarttottuk meg.

A magyar-orosz űrkutatási együttműködésről az Űrhajózás Világnapján

2019. április 6-án délelőtt 10-kor a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság és az ELTE Ruszisztikai Központja közösen emlékezett meg az Űrhajózás Világnapjáról. Stílszerűen a magyar-orosz űrkutatási együttműködésről hallhatunk két előadást is, méghozzá igazi űrkutatóktól.

Az első előadást dr. Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos tartotta. Lendületes stílussal vázolta, hogy milyen űrkutatással foglalkozó kutatóintézetek dolgoznak ma Magyarországon, mi a magyar kormány álláspontja az űrkutatással (vagy modernebb kifejezéssel élve „űrtevékenységgel”) kapcsolatban, és milyen a magyar szakma nemzetközi beágyazottsága. Ferencz Orsolya külön kiemelte a Roszkoszmosszal és az oroszországi űrkutatókkal több évtized során kialakult szakmai és emberi kapcsolatok meghatározó szerepét, ami lehetővé teszi, hogy kutatóink műszerei eljuthassanak a világűrbe.

A második előadást dr. Hirn Attila, a Magyar Tudomány Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjának keretein belül működő Űrdozimetriai Kutatócsoport vezetője tartotta. Az általa vezetett csoport kiterjedt szakmai referenciákkal rendelkezik, legyen szó akárt az Európai Űrügynökségről vagy a NASA-ról. Az Űrhajózás Világnapján kifejezetten az orosz tudósokkal megvalósuló projektekről beszélt, amelynek egyik sarokköve a Farkas Bertalan űrrepülése során először az űrbe juttatott Pille dózismérő, amely az űrhajósokat érő, az űrből érkező sugárzást méri. Ennek továbbfejlesztett változata a Matrjoska-projekt keretén belül jutott el az űrbe, s fantom bábuk segítségével méri, hogy az egyes szerveket miként éri sugárzás. Hirn Attila előadása végén meglepetéssel is készült: megnézhettük, hogy működik élesben a Pille!

A laikusok számára valószínűleg meglepetésként szolgált, hogy hazánk kutatói milyen sok nemzeti és nemzetközi űrügynökséggel működnek együtt, s mennyi magyar fejlesztés járul hozzá ahhoz, hogy jobban megismerjük univerzumunkat.

 

A képeken az előadók, valamint a magyar fejlesztésű sugárzásmérő leolvasó - elemző készülék, a Pille.

Letölthető PDF dokumentum:

Az ingyenesen letölthető Adobe Reader szoftverrel egyszerűen tekintheti meg, nyomtathatja ki a PDF-fájlokat.
Vissza