Csingiz Ajtmatov park - Zugló

Csingiz Ajtmatov park - Zugló

A világhírű Kirgiz íróról, Csingiz Ajtmatovról elnevezett parkot adtak át Zuglóban a Bánki Donát utca 15. szám alatt. A köztéri névtáblát Szooronbaj Dzsejenbekov, a Kirgiz Köztársaság államfője és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere leplezték le.

 

Zugló képviselő-testülete – dr. Erdős Endre tiszteletbeli kirgiz konzul javaslatára – idén júliusban kezdeményezte a fővárosnál, hogy a Bánki Donát utca – Padlizsán utca – Bolgárkertész utca – Róna utca által határolt közterület neve Csingiz Ajtmatov park legyen.

– A képesség és a tehetség teszi különlegessé a kirgizeket minden kultúrát szerető ember számára – jelentette ki parkavató beszédében Karácsony Gergely, hozzátéve: a kirgizek különleges adottságait a magyarok – más népekkel együtt – Csingiz Ajtmatov műveiből ismerhették meg. A főpolgármester kiemelte, külön öröm a számára, hogy Zugló egykori polgármestereként és a főváros jelenlegi vezetőjeként egyaránt hozzájárulhatott, hogy Budapest egy apró szeglete emlékeztessen a híres kirgiz íróra.

– Csingiz Ajtmatov világhírű író, tehetséges publicista, humanista gondolkodó, kiemelkedő állami személyiség és diplomata volt – hangsúlyozta a Magyarországon hivatalos látogatáson tartózkodó Szooronbaj Dzsejenbekov, megjegyezve: meglepetéssel tapasztalta, hogy a magyarok milyen jól ismerik Ajtmatov műveit. Szerinte a parkelnevezés annak a tiszteletnek a jele, amely a világhírű kirgiz írót Magyarországon övezi.

Csingiz Torekulovics Ajtmatov, a kirgiz irodalom legjelentősebb alakja, 1928-ban született a Szovjetunióban. Az állatorvosi diplomát szerzett Ajtmatov számára a hírnevet a Dzsamila szerelme című kisregény hozta meg.

A Szovjetunió felbomlása után Ajtmatov a Kirgiz Köztársaság brüsszeli nagykövete lett. Munkásságáért Magyarországon 2005-ben Pro Cultura Hungarica díjban, 2006-ban pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült. A kirgiz író 2008-ban hunyt el Németországban.

 

Letölthető PDF dokumentum:

Az ingyenesen letölthető Adobe Reader szoftverrel egyszerűen tekintheti meg, nyomtathatja ki a PDF-fájlokat.
Vissza