Orbán-Putyin találkozó

Orbán-Putyin találkozó

Orbán Viktor január 31-én Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Baráti hang, új perspektívák

 A magyar miniszterelnök Putyin meghívására utazott az orosz fővárosba, akivel 2010. november 30. óta nem találkozott. A tárgyalások során gazdasági, energetikai, kulturális és kereskedelmi kérdésekkel foglalkoztak, de jelzésértékű, hogy a közös plenáris ülésen orosz részről a Gazprom, magyar részről a Magyar Villamos Művek vezetője is a tárgyalóasztalnál ült. 

Putyin Kremlben tartott beszédében „kiemelt partner”-nek nevezte Magyarországot Közép-Európában, s rámutatott, hogy Németország után Oroszországgal a legszorosabbak Magyarország gazdasági kapcsolatai, tavaly az orosz-magyar kereskedelem már 11 milliárd dollár forgalmat ért el. A befektetések mennyiségét az orosz elnök azonban alacsonynak tartotta. Putyin kiemelte, hogy Oroszország milyen fontos szerepet játszik Magyarország energiaellátásában, majd hozzátette: orosz cégek készen állnak arra, hogy kibővítsék a jelenlegi erőműveket, és újakat építsenek. Oroszország első embere háláját fejezte ki, hogy a Városliget egyik sétányát Lev Tolsztojról nevezték el: „Mi ezt, természetesen észrevettük, és ez nagyon remek!” – tette hozzá Putyin. Beszéde végén megköszönte a Déli Áramlat (egyelőre elvi) támogatását, s mindenkit biztosított arról, hogy a tranzitbevételek és az építkezéssel járó 610 millió eurós beruházás jótékonyan járulnak hozzá a költségvetéshez. Beszéde elején és végén is hangsúlyozta Putyin, hogy régóta várták már Orbán Viktort Moszkvában. 

Orbán Viktor beszédében kitért az orosz kultúra nagyszerűségére és rendkívül baráti hangot igyekezett megütni. A miniszterelnök szerint Magyarország alapvető és elemi érdeke az Oroszországgal meglévő gyümölcsöző és szoros együttműködés megőrzése. Orbán örömének adott hangot, hogy az orosz fél hajlandó növelni a magyar importot a mezőgazdasági és ipari termékek esetében. Moszkvai látogatásának célja - folytatta -, hogy a válság utáni korszak kérdéseiről egyeztessenek, a pénzügyi válság után ugyanis Európában egy új korszak kezdődik, amelyben Oroszországnak szerinte kiemelkedő szerepe lesz. "Mi egy erős európai országként szeretnénk együttműködni a hatalmas Oroszországgal. Nyitottak vagyunk minden kérdés őszinte megtárgyalására és megállapodásra is" - összegezte álláspontját Orbán Viktor. Beszéde végén a miniszterelnök többször is megemlítette a „partner” kifejezést. 

Putyin rövid válaszában a kulturális együttműködés egyik lehetséges területeként jelölte meg az oroszországi finnugor népek és a magyarok közötti kapcsolatokat. 

A beszédeket követő ülésen magyar részről Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter, Varga Mihály tárca nélküli miniszter, Szíjjártó Péter a miniszterelnöki hivatal államtitkára, Íjgyártó István Magyarország Oroszországba akkreditált nagykövete, továbbá Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. vezérigazgatója, orosz részről pedig Jurij Usakov, az Orosz Föderáció Elnöki Apparátusának vezetője, Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára és az Elnöki Adminisztráció helyettes vezetője, Nyikolaj Fjodorov orosz földművelésügyi miniszter, Vlagyimir Titov, külügyminiszter-helyettes, Szergej Kirijenko, a Roszatom igazgatója, Vlagyimir Dimitrijev, a Vnyesekonombank vezetője, valamint Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója vettek részt.

 
(oroszvilag.hu)

Letölthető PDF dokumentum:

Az ingyenesen letölthető Adobe Reader szoftverrel egyszerűen tekintheti meg, nyomtathatja ki a PDF-fájlokat.
Vissza