Társaságunk őszi nyitórendezvénye: Űrhajós évforduló, valamint Nanovfszky György könyvbemutatója

Társaságunk őszi nyitórendezvénye: Űrhajós évforduló, valamint Nanovfszky György könyvbemutatója

2020. szeptember 10-én a MOMBT őszi nyitó rendezvényén két esemény is volt amiről érdemes hírt adnunk. 

Megemlékkezés az együttes magyar-szovjet űrutazás 40. évfordulójáról

 

40 évvel ezelőtt, 1980-ban került sor arra az űrrepülésre, amelyben először vett részt magyar űrhajós Farkas Bertalan személyében.

A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság szervezésében 2020. szeptember 10-én 16.30-kor a Nemzetek Házában megemlékezésre került sor a szovjet–magyar űrrepülési projekt megvalósulásának 40 éves évfordulója alkalmából. A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ képviseletében Szaniszló Orsolya történész a projekt technikatörténeti jelentőségéről, megvalósulásáról, Farkas Bertalan űrhajósról és az történelmi léptékű esemény hazai fogadtatásról szólt előadásában. Tömő Ákos történész hallgató a kiképzés menetéről és különlegességeiről, illetve a magyar csapat másik tagjáról, Magyari Béláról beszélt prezentációjában.

Izgalmas volt látni, hogy míg a felsorakoztatott fotók és mozgókép felvételek az előadók számára a történelmi múltat képviselték, addig a hallgatóság egy részében ugyanezek a dokumentumok személyes, nosztalgikus emlékeket idéztek meg.

(Összeállította: Gyimesi Zsuzsanna)   

 

 

Nanovfszky György könyvbemutató.

 

Dr. Nanovfszky György a MOMBT tiszteletbeli elnöke, (ny) nagykövet szeptember 10-én személyesen prezentálta legújabb könyvét a Társaság tagságának és az érdeklődőknek. Az " Életem, élményeim, könyveim" című művében a szerző az olvasót lebilincselő gazdagsággal és kolorittal  igyekszik bemutatni rendkívül szerteágazó, esemény és élménydús életét, munkásságát, amit Ő maga - a kötet invokációjában szerényen - "érdekes és tartalmas" életnek minősít. A túlnyomórészt a szerző saját, ideértve korábbi irásaiból , emellett a kortársak kapcsolódó cikkeiből, recenzióiból, valamint a Szerző személyéhez kötődő korabeli dokumentumokból szerkesztett több, mint négyszáz oldalas összeállítás olvasmányos biográfia Dr. Nanovfszky Györgyről a sikeres diplomatáról, sokoldalú nyelvművelőről , ismert társadalmi személyiségről, sokunk által kedvelt és tisztelt "Nanó"-ról. Élmény volt a könyvbemutatón a  Szerző saját előadásában élvezni a memoárban is szereplő történeket, s a kiadvánnyal való megismerkedést jószívvel ajánlom mindenkinek.

 

(Összeállította: Gilyán György)

                                              

Letölthető PDF dokumentum:

Az ingyenesen letölthető Adobe Reader szoftverrel egyszerűen tekintheti meg, nyomtathatja ki a PDF-fájlokat.
Vissza