Valerij Kubaszov űrhajós halálára

Valerij Kubaszov űrhajós halálára

Életének 83. évében elhunyt Valerij Nyikolajevics Kubaszov szovjet mérnök űrhajós, a Szovjetunió kétszeres Hőse, a Magyar Népköztársaság Hőse.

 

A szovjet űrhajósok csapatának 18. tagja háromszor járt az űrben fedélzeti mérnökként, illetve űrhajóparancsnokként. Először 1969 októberében a „Szojuz-6”, másodszor 1976-ban az amerikai Szojuz-Apollo program keretében és harmadszor 1980. május 25  és június 3. között a „Szojuz-36” fedélzetén a szovjet-magyar űrrepülési program keretében Farkas Bertalan magyar űrhajóssal. 
 
Valerij Kubaszov, az űrhajós, a nagyszerű ember több szálon kötődött hazánkhoz, a magyar emberekhez. A közös űrrepülés, az ez alatt végzett munka a két űrhajós szoros barátságát eredményezte. Magyarországon űrhajósként és a Szovjet-Magyar Baráti Társaság elnökeként tett látogatásai alatt kapcsolatai kiszélesedtek, hazánk és a magyar emberek széles köre iránti baráti érzései kiterebélyesedtek. 
 
Legutóbb a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság vendégeként Krikaljov űrhajós társaságában 2011 áprilisában járt hazánkban, amikor Jurij Gagarin történelmi űrrepülésének 50. évfordulóját ünnepeltük.
 
 
 
 
 
Találkozásai Társaságunk tagjaival felejthetetlenek maradnak.
 
Emlékét megőrizzük.

Letölthető PDF dokumentum:

Az ingyenesen letölthető Adobe Reader szoftverrel egyszerűen tekintheti meg, nyomtathatja ki a PDF-fájlokat.
Vissza