Véget értek a magyar kulturális napok Oroszországban

Véget értek a magyar kulturális napok Oroszországban

Június 30-án zárultak a három hónapon át tartó kulturális rendezvények

 

Június 30-án hivatalosan is véget értek az Oroszországi Magyar Kulturális Napok három hónapos rendezvényei Moszkvában, Szentpéterváron, Nyizsnyij Novgorodban, Kazányban és Jekatyerinburgban. A három hónap alatt húsz nagyszabású rendezvény zajlott le, több mint kétszáz magyar művész részvételével.

Március 30. és augusztus 23. között először tekinthetők meg Oroszországban a Puskin Szépművészeti Múzeumban Munkácsy Mihály magyar festő képei, a Magyar Nemzeti Galéria és Pákh Imre gyűjteményéből. A Magyar Kulturális Napok keretében folytatta oroszországi körútját Csepei Katalin és Tibor „Victor Vasarely optikai terei” c. kiállítása. A szentpétervári Erarta Múzeum látogatói már megismerhették a magyar festőművész optikai illúzióit, június 20-tól pedig Jekatyerinburgban nyílt lehetőség nyomon követni az op-art mesterének életútját. A kiállítás augusztus 2-ig tekinthető meg az Uráli Művészeti és Építészeti Akadémia megújult Dizájn és Építészet Múzeumában.

A látogatók kiemelt figyelmét váltotta ki dr. Klein Rudolf harminc éves kutatómunkája eredményeként létrejött a „Közép-Kelet-Európa zsinagógái 1782-1944 között” c. kiállítás, amely a zsinagóga-építészeten keresztül kalauzolja el a látogatókat a közép-európai zsidó közösségek történetébe.

Magyarországra joggal tekintenek, mint a fotóművészet nagymestereinek hazájára. Ezt az állítást igazolja a moszkvai Multimedia Art Múzeumban május 18. és július 19. között látható a mintegy 120 képet bemutató Robert Capa kiállítás. A XX. század egyik legnagyobb fotóművészének haditudósításaiból összeállított, a teljességét tekintve egyedülálló tárlatot a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönözte. Egyetlen hónap leforgása alatt a kiállítást ötvenezer érdeklődő tekintette meg.

Május végén a kortárs magyar filmművészet kedvelői egyszerre több olyan magyar filmújdonsággal ismerkedhettek meg a moszkvai Dokumentumfilm Központban, amelyek már elnyerték a legnagyobb nemzetközi filmszemlék elismerését. A közel 700 fő látogató személyesen találkozhatott Mundruczó Kornél rendezővel és Hegedűs Bálint forgatókönyv íróval.

A Magyar Kulturális Napok egyedülálló zenei programot kínáltak az orosz közönségnek: Havasi Balázs, a világ leggyorsabb zongoristája „Munkácsy és a zongora” c. műsorát; Babos Gyula jazz zenész Makrokozmoszát Igor Butman klubjában; a magyar rock klasszikusainak számító Omega együttes Oratóriumát a Megváltó Krisztus Székesegyházban; Operett Gála estet budapesti és moszkvai művészek szereplésével, köztük az orosz közönség kedvenceivel, Peller Károllyal és Szendi Szilviával, valamint az Állami Népi Együttes vendégszereplését Moszkvában, Kazányban, Nyizsnyij Novgorodban a Magyar Rapszódia c. műsorukkal.

Külön említést érdemel a Gorkij Parkban megrendezett „Magyarország+ kulturális, turisztikai, és gasztronómiai fesztivál”, melyre több tízezren látogattak el. A vetélkedők győztesei egyhetes belépőt nyerhettek a Sziget fesztiválra, továbbá a magyar konyha finom meglepetéseit, vagy mesterkurzust a Rubik kocka gyors kirakásában. Szőke Gábor Miklós felállította grandiózus „A komondor ereje” című  barátságos óriáskutya-installációját, az egész napos élőzenét pedig a Sziget fesztiválon fellépő fiatal magyar együttesek koncertjei biztosították.

A Magyar Kulturális Napok és az Oroszországi Irodalom Évéhez kapcsolódott az „Ismeretlen valóság elfeledett határai” c. kortárs magyar költészeti antológia kiadása a Rudomino könyvkiadó gondozásában. Utoljára harminc éve jelent meg hasonló kiadvány. A magyar stílust ötvenöt kortárs költő elevenítette meg, orosz műfordítók interpretációjában. A kötetet nagy sikerrel, mintegy 200 érdeklődő előtt mutatták be Moszkvában és Szentpéterváron.

(Forrás: MTI)

Letölthető PDF dokumentum:

Az ingyenesen letölthető Adobe Reader szoftverrel egyszerűen tekintheti meg, nyomtathatja ki a PDF-fájlokat.
Vissza