Interneten is elérhetőek lesznek levéltári anyagok

Interneten is elérhetőek lesznek levéltári anyagok

a Nagy Honvédő Háború 70. évfordulójához kapcsolódóan

 

A Nagy Honvédő Háború 70. évfordulójához időzítve interneten is hozzáférhetővé válik az Állami Honvédelmi Bizottság iratanyaga.

 

Ezt az Orosz Állami Levéltári Ügynökség (Roszarchiv) vezetője, Andrej Artyizov jelentette be 2015. március 10-én az Orosz Állami Társadalmi-Politikai Történeti Levéltárban rendezett szakmai kerekasztal-beszélgetésen. A rendezvényre a Levéltárak Napján került sor, és fő témája a szovjet hadifoglyok kérdésköre volt.

A Szovjetunió Állami Honvédelmi Bizottsága fondról szólva Artyizov kifejtette: " Soha még ilyen tömegú dokumentum nem került bemutatásra, ez a mi hozzájárulásunk az ünnephez". A levéltári vezető arról is tájékoztatást adott, hogy folyik az első világháborús veszteségekre vonatkozó kartotékokat feldolgozó tevékenység is — két-két és fél év múlva valamennyi adat elektronikus formában is elérhető lesz. Artyizov emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt években feldolgozták Sztálin teljes személyes archívumát, amelynek 95%-a már a titkosítás alól feloldott és hozzáférhető.

(Forrás. mkrf.ru, Rosszijszkaja Gazeta, Parlamentszkaja Gazeta)

 

Letölthető PDF dokumentum:

Az ingyenesen letölthető Adobe Reader szoftverrel egyszerűen tekintheti meg, nyomtathatja ki a PDF-fájlokat.
Vissza