Platonov Művészeti Fesztivál

Platonov Művészeti Fesztivál

2015. június 3. és 15. között Voronyezsben

 

2015-ben ötödik alkalommal rendezik meg Voronyezsben a Nemzetközi "Platonov Művészeti Fesztivált", amelyen színházak, képzőművészek, irodalmárok és zeneművészek vesznek részt 24 országból, többek között a Független Államok Közösségének államaiból. A 2011-ben útjára indult fesztivál "Zene", "Színház", Képzőművészet" és "Irodalom" szekciókban teremt bemutatkozási lehetőséget a már "érett" alkotások mellett a legújabb kezdeményezéseknek is. A programok között különböző előadások, koncertek, kiállítások, könyvvásár és tudományos konferencia is szerepel. A fesztivál elnevezését Andrej Platonovról, a XX. század egyik jelentős prózaírójáról kapta, aki Voronyezsben született és alkotott. 

Ebben az évben a programban 16 koncert, 32 előadás, 8 kiállítás, utcai színházak parádéja, irodalmi projektek, filmbemutatók, valamint a Platonov Díj átadása szerepel. Utóbbi elismerést az irodalom és a művészetek területén kiemelkedő alkotók közül 2015-ben Andrej Bitov író kapja meg.

A fesztivál első napjának programjai közül tallózva a következőket emelhetjük ki: 

  • kiállítás nyílik az egykori Szovjetunióban működő alkotók által készített színházi kösztümökből és dekorációkból, színházi előadások makettjeinek terveiből,
  • "Pavel Filonov. Festmények és grafikák az Orosz Állami Múzeum gyűjteményéből". Az orosz avantgárd kiemelkedő képviselőjének 43 alkotását mutatják be a kiállítás keretében.

Koncertet ad a voronyezsi szimfónikus zenekar kiemelkedő francia és orosz szólisták részvételével. 

  • Gogol "Egy őrült naplója" című művét mutatja be Levan Culadze rendezésében a helyi drámai színház. 

 

 

 

 

 

 

A fesztivál teljes programja megtekinthető itt:

Platonov Fesztivál honlapja

 

(Forrás: mkrf.ru, platonovfest.com

Szerző: admin)

 

 

Letölthető PDF dokumentum:

Az ingyenesen letölthető Adobe Reader szoftverrel egyszerűen tekintheti meg, nyomtathatja ki a PDF-fájlokat.
Vissza