XXII. Téli Olimpia

XXII. Téli Olimpia

Szocsi, 2014. február 7-23.

 

2014. február 7-én, helyi idő szerint 20 óra 14 perckor nyitották meg a XXII. Téli Olimpiai Játékokat Szocsiban. 

A tizennyolcadikként bevonult magyar küldöttség nemzeti zászlaját a váltó tagjaként 2009-ben Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Heidum Bernadett vitte a megnyitón. Szocsiban 88 ország csaknem 3000 sportolója - köztük 16 magyar - indul. Az ötkarikás esemény, melyen 15 sportág 98 versenyszámában avatnak győztest, február 23-ig tart.

Az orosz zászló felvonása és az orosz himnusz meghallgatása után megkezdődött a sportolók felvonulása, így a folytatásban - a 40 ezer néző mellett - ők is élvezhették a látványos műsort. A játékok történetében először nem a stadion valamelyik széléről érkeztek, hanem a küzdőtér közepén, alulról bukkantak elő. A sort az olimpia szülőhazája, Görögország küldöttsége nyitotta, a nagyjából egyórás felvonulást pedig házigazdaként Oroszország csapata zárta. 

 A sportolók bevonulása után folytatódott a műsor: utazás Oroszország történetében, művészetében és kultúrájában, melynek során felbukkant többek között az 1917-es forradalom, a balett, Moszkva, vagy éppen a játékok három kabalafigurája, a jegesmedve, a hópárduc és a nyúl. A műsorban fellépett Nyikolaj Valujev egykori nehézsúlyú világbajnok profi ökölvívó is. Ezt követően Dmitrij Csernisenko, a szervezőbizottság vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly megválasztott elnöke szólt a közönségéhez és a sportolókhoz. Ezt követően felkérte Vlagyimir Putyint, a vendéglátó ország elnökét, hogy nyissa meg az olimpiát.

Az ötkarikás mozgalom zászlaját mások mellett az űrhajós Valentyina Tyereskova, a hajdani hokisfenomén Vjacseszlav Fetyiszov, valamint Nyikita Mihalkov Oscar-díjas filmrendező hozta az árbocrúdhoz, az olimpiai himnuszt pedig Anna Netrebko világhírű operaénekesnő előadásában hallhatták.

A sportolók nevében Ruszlan Zaharov rövid pályás gyorskorcsolyázó mondta el az esküt, majd Jelena Iszinbajeva rúdugró, Alekszandr Karelin birkózó és Alina Kabajeva ritmikus gimnasztikázó adta egymás kezébe a fáklyát, hogy aztán a végén a páros műkorcsolyázás halhatatlanja, Irina Rodnyina, valamint a jégkorongsport élő legendája, hajdani csodakapus, Vlagyiszlav Tretyak közösen tegye meg az utolsó métereket: az orosz sport két nagyszerű alakja együtt lobbantotta fel a lángot, amely aztán felkúszott a hatalmas kandeláber tetejére.

 

A téli olimpia eseményei követhetőek a rendezvény hivatalos honlapján:

http://www.sochi2014.com

 

(Szöveg: mti.hu, nol.hu. Kép:www.sochi2014.com)

 

Letölthető PDF dokumentum:

Az ingyenesen letölthető Adobe Reader szoftverrel egyszerűen tekintheti meg, nyomtathatja ki a PDF-fájlokat.
Vissza