A magyar űrutazás 35. évfordulója

A magyar űrutazás 35. évfordulója

Rendezvénysorozat a Honvéd Kulturális Központban május 27-én

 

 

PROGRAMSOROZAT

2015. május 27-én a Honvéd Kulturális Központban (1143 Budapest, Stefánia út 34-36.) 

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, Társaságunk tagja tiszteletére, űrutazásának 35. évfordulója alkalmából

 

Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov 1980. május 26-án, moszkvai idő szerint 21 óra 20 perckor, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor, indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Magyarország ezzel az űrutazással a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe. 

 

PROGRAMOK:

10.00–11.00 és 11.00–12.00
„Ad astra per aspera – Tövises az út a csillagokig” 

Kovács Ferenc repülőmérnök előadása a repülés és az űrhajózás történetéről
Szó lesz az első repülésre alkalmas technikai eszközöktől kezdve, a léghajókon át a sugárhajtású gépek és harci repülőgépek technikai fejlődéséről is, mígnem a repülés történelmi mérföldköveit érintve végül eljutunk az űrrepülésig. Előadásában többek között kitér a Szojuz rakéták fejlődésére, a hideg háborús korszakra és a nagyhatalmak között kiéleződő technikai versengésekre is. Az előadó haditechnikai oldalról mutatja be az űrhajózás történelmét.
Helyszín: Színházterem

13.00–13.40
35 éves a magyar űrrepülés 

Dr. Remes Péter nyá. orvos ezredes 
Az előadó a Magyar Honvédség Repülőorvosi Vizsgáló és Kutató Intézet (ROVKI) egykori igazgatója 35 évvel ezelőtt közreműködött a két magyar űrhajós, Farkas Bertalan és Magyari Béla repülő-alkalmassági vizsgálataiban és egészségügyi felkészítésében. Előadásában többek között szó lesz az űrhajós kiválogatásról, a fedélzeti kísérletekről, az intézet működéséről, valamint a kor legfejlettebb technikai eszközeiről is.
Helyszín: Színházterem

14.00–14.40
MASAT-1 - Hazánk első kisműholdja

Horváth Gyula, a kutatócsoport projektvezetője
2007 szeptemberében egy lelkes BME hallgatókból és doktoranduszokból álló csoport elhatározta, hogy megépít egy kisműholdat. A kezdeményezés célja az volt, hogy a fejlesztők tapasztalatot és referenciát szerezzenek az űreszközök tervezése, építése és üzemeltetése terén, bizonyítva ezzel, hogy Magyarország alkalmas az űriparban való tervezésre és kivitelezésre. A csapat célja volt többek között az is, hogy elindítsanak egy olyan technológiai vonalat, amely a jövőben lehetőséget biztosít arra, hogy a hazánkban működő műhelyek tudományos kísérleteit befogadják és üzemeltessék a világűrben.
Helyszín: Színházterem

14.50–15.30
Scifi és valóság

Kovács Gellért filmszerész 
Olyan filmklasszikusokból ad ízelítőt, melyek bizonyos mértékig tudományos elméleteket dolgoznak fel, vagy tovább gondolják azokat. Találkozhatunk a Kip Thorne elmélettel vagy olyan fogalmakkal, mint a féregjárat vagy fekete lyuk. Előadónk segítségével azt boncolgatjuk, hol húzódik a határ a Scifi és a valóság között.
Helyszín: Színházterem

16.00–17.00
Emlékkiállítás a magyar űrhajózás 35. évfordulóján

Rövid beszélgetés Farkas Bertalan űrhajóssal
A kiállítás részeként Farkas Bertalan néhány személyes tárgya mellett a csillagvárosi kiképzésről, a fedélzeti kísérletekről és az űrrepülésről, valamint a leszállásról készült fotókat, felvételeket, leírásokat tekinthetik meg az érdeklődők.

Helyszín: Stefánia Galéria

 

 

 

 

Az előadásokra a belépés díjtalan! Előzetes regisztráció szükséges a 06/30/815-0158-as telefonszámon, vagy a haraszti.agnes@mil.hu e-mail címen.

Az űrhajózási kiállítás 2015. május 18- 28 között is ingyen látogatható a Stefánia Galériában.

 

A programról további részletek a következő Facebook-oldalon tudhatóak meg:

https://www.facebook.com/events/1609705105910314/

 

Vissza