Népszerű szovjet és orosz dalok magyar művészek előadásában

Népszerű szovjet és orosz dalok magyar művészek előadásában

folytatódtak a Társaság 70. évfordulós programjai

 

Időutazásban volt részük azoknak, akik 2016. február 11-én ott voltak a MOMBT rendezvényén a Nemzetek Házában. A felhangzó dallamok, különösen azok magyar előadói jogelődünk, a Magyar-Szovjet Művelődési Társaság megalakulásának idejére, hőskorára, az 1945 után kezdődött időkbe repítettek bennünket.

Az est részvevői keresztmetszetet kaptak a korszak szovjet-orosz mozgalmi dalaiból, a rendkívül népszerű háborús dalokból, filmdalokból, az akkortájt játszott szovjet operettekből, s a korábban  szinte ismeretlen népdalokból. A mozgalmi dalokat az „Amuri partizánok” képviselték. Közismert és kiváló művészek énekelték a háborús dalokat. Karády Katalin (az országból való véglege elutazása előtt) lemezre vette a „Katyusát” (Расцветали  яблони и груши...),  „Gyévuskát” (На позицию девушка провожала бойца), Mezey Mária és Ákos Stefi ugyancsak a Gyévuskát és a Katyusát énekelte. Nagy szimpátiával fogadták a megjelentek Darvas Ivánt és az általa előadott „Várj reám-ot” (Жди меня и я вернусь.), Konsztantyin Szimonov azóta is népszerű versére irt dalt Lányi Sarolta fordítása, Negrelli Henrik zenéje). A filmdalok közül  a Vidám vásár-ból (Кубанские козаки) Honthy Hanna, a kor ünnepelt primadonnája a Te büszke kozák-kal  (Каким ты был, таким и остался...), Hollós Ilona a Virágzik a rózsával (Ой  цветет калина в поле у ручья...) örvendeztette meg a hallgatóságot. A nálunk táncdalként ismert Lila orgonák, oly dús a lombotok c. kedves dalt Petress Zsuzsa és Melis György, a Jerevánról szólót pedig Záray Márta és Vámosi János előadásában hallhattuk.

Az oldott légkör okán klubestnek is beillő összejövetelen a hangulat a dalok előadásának nyelve  és módja révén hamisítatlan magyar volt, de az orosz atmoszféra is érezhető volt a dallamok jóvoltából, na meg a tea és a pirozski „jelenléte” miatt is, amivel egyik tagtársnőnk kényeztetett  bennünket. A rendezvény végén az elmaradhatatlan Moszvai estéket (Подмосковные вечера ) a megjelentek nemcsak dúdolták, de fennhangon énekelték.

Az estet megtisztelte jelenlétével V. Ljahov, a budapesti Orosz Nagykövetség követ-tanácsosa is.

 

A Gyévuska és a Te büszke kozák című dal a címre kattintva meghallgatható.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza