Születésnapját ünnepli Törőcsik Mari

Születésnapját ünnepli Törőcsik Mari

a Társaság Szent-Györgyi Érmének 2012. évi kitüntetettje

A Nemzeti Színházban ünnepelték Törőcsik Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a nemzet színészének 79. születésnapján 2014. november 24-én este.

                     

Beléptem a nyolcvanba, mondta és angyali mosollyal csókot dobott a nézőknek. Törőcsik Marit köszöntötte születésnapja alkalmából és gratuláltak a napokban kapott kitüntetéséhez Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című színdarabjának hétfői előadása után. 

Vidnyánszky Attila direktor egy hatalmas virágcsokorral, a nézők óriási tapssal köszönték meg az esti fellépést, de a gesztusok, mosolyok és a taps mögött érezhető volt a több évtizednyi út elismerése. 

 
"Talán ez az este is felkerül arra a nagyon szigorúan összeállított és számon tartott listára, amit Törőcsik Mari utóbbi időben adott interjúiból így ismerünk: Volt öt-hat estém és néhány pillanatom. Gondoljon valamire, és egyszer mosolyodjon el – nem létezik, hogy egy érzékeny, tehetséges ember arcán, tekintetében ne jelenne meg az, ami számomra is jelentéssel bír. Van nekem egy kincsként őrzött bókom Zsámbéki Gábortól, aki máskülönben takarékosan bánik a bókokkal. De hát én kiforszírozom azt, ha szükségem van rá: a Csirkefejet próbáltuk, egy adott pillanatban elmosolyodtam, ő meg felszólt a színpadra: „Drága Mari, ne tegye ezt, könyörgöm, mert ha maga mosolyog, elmosolyodik az egész Katona József Színház, de még a Petőfi Sándor utca is". Jól van, nem mosolygok, mondtam, és kacagtunk. Azt akarom én ezzel az egésszel kinyögni, hogy jelen kell lenni, létezni teljes lényemmel, és hogy a személyiség sugárzása nem spórolható ki a színészetből" - fogalmaz a színház honlapján megjelent összeállításban.
 
(Forrás: MTI, szinhaz.hu)

Vissza