Telehíd az újra-alakult Orosz–Magyar Baráti Társasággal

Telehíd az újra-alakult Orosz–Magyar Baráti Társasággal

2021. december 14-én 11 órakor az Orosz Föderáció budapesti nagykövetségén on-line találkozásra került sor a bő egy évtizedes szünet után Moszkvában újraalakított Orosz–Magyar Baráti Társaság és a hazai, hasonló profilú társaságok képviselői között, Oroszország magyarországi nagykövetének közreműködésével.

 

A telehíd moszkvai végpontja a RAMSZ (Nemzetközi Kapcsolatok Oroszországi Asszociációja) székhelye, míg a budapesti helyszín az OF nagykövetségének díszterme volt. A beszélgetést vendéglátóként Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov nagykövet úr vezette és jelen volt Irina Vlagyimirovna Zvonova, a Nagykövetség tanácsosa.

A hibrid formátumú összejövetelen orosz részről részt vett az Orosz–Magyar Baráti Társaság újonnan kinevezett elnöke, Ruszlan Fatalievics Bajramov és alelnöke, Vlagyimir Mihajlovics Polozkov, aki egyben a RAMSZ főtikára; Marina Vlagyimirovna Koroszteljova, a RAMSZ főtitkár-helyettese és a Partner-társaság vezetőségi tagja, valamint Jelizaveta Szergejevna Sztupanszkaja, a RAMSZ felelős titkára.

Magyar részről jelen volt Gilyán György, a MOMBT elnöke, Gyimesi Zsuzsanna, MOMBT elnökségi tagja, valamint on-line résztvevőként (Moszkvából) Szűcs Olga, a Tolsztoj Társaság elnöke.

Először Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov nagykövet úr köszöntötte a megbeszélés résztvevőit és kifejezte örömét azzal kapcsolatban, hogy szemmel láthatóan szélesednek a két ország közötti kapcsolatok civil platformjai. Ezután röviden bemutatkoztak a magyarországi civil szervezetek, amiből kiderült, hogy a működésének 77. évét kezdő MOMBT fő profiljai a kultúraközvetítés (beleértve a tudományos-népszerűsítő és művelődési igényeket támogató programok szervezését), illetve az oroszági ösztöndíjasok hazai kapcsolattartásának támogatása. Hangsúlyt kapott az ELTÉ-vel , a budapesti Orosz Kulturális Központtal  és más szervezetekkel folytatott együttműködés, külön is  megemlítve jó kapcsolatunkat a Tolsztoj Társasággal. Ezt Szűcs Olga elnök asszony is megerősítette, aki részletesen ismertette a Tolsztoj Társaság fő profilját, azaz oktatástámogató tevékenységét (például a magyar-orosz műfordítói utánpótlás és az orosztanár továbbképzés segítését), valamint a kortárs orosz irodalom eredményeinek hazai népszerűsítését.

Polozkov úr, a RAMSZ főtitkára elmondta, hogy új lendületet akarnak adni a nemzetek közötti baráti társaságok működésének, örömét fejezte ki a magyar aktivitás kapcsán és jelezte, hogy közeli terveik között szerepel egy magyarországi látogatás. A Partner-társaság új elnöke, Bajramov úr – aki egyben a DIALOG Kultúr Alapítvány elnöke és a Kaluga megyei „EtnoMir” világ-skanzen kulturális és idegenforgalmi komplexum társtulajdonos vezetője – javasolta, hogy a világhálón elérhető gazdag információkat is használjuk fel az együttműködési elgondolásaink kialakításakor és a magyarországi potenciális partnerek megkereséséhez. ( https://ethnomir.ru  ). Gilyán György elnök úr ígéretet tett arra, hogy összefoglaló ismertetőt küld az elmúlt három évben szervezett programjainkról és esetleges együttműködési javaslatainkról, aminek kialakításához a MOMBT vezetőségének közreműködését fogja kérni.

Vissza