Ünnepi hangverseny

Ünnepi hangverseny

a 70. évfordulóra emlékezve

 

Ünnepi hangversennyel vette kezdetét a Társaságunk megalakulása 70. évfordulójáról való megemlékezés rendezvénysorozata.

70 éve, 1945. június 9-én bontott zászlót a szovjet – orosz kultúra megismerését célzó mozgalom. A Magyar-Szovjet Művelődési Társaság szervezeti keretei között Zilahy Lajos író-elnök és Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós-tiszteletbeli elnök, más neves magyar értelmiségiekkel egyetemben elkezdték az orosz kultúra értékeinek népszerűsítését hazánkban, változtatva az előző korszak kirekesztő gyakorlatán a szovjet – orosz kultúra vitathatatlan értékei vonatkozásában.

2015. június 9-én – a Társaság évfordulóiról való megemlékezés hagyományát folytatva – került sor az ünnepi hangversenyre. A helyszín csak fokozta az esemény ünnepélyességét, hiszen az Orosz Kulturális Központ közelmúltban pompásan felújított Színháztermében zajlott le. Rózsa István elnök bevezetőjét követően Drucker Tibor, aki megalakulásától kezdve tagja Társaságunknak, felidézte az 1945-ös történelmi időket, szervezetünk létrejöttének körülményeit, a napjainkig megtett, eredményekben, de nehézségekben is bővelkedő útját.

Az orosz és magyar művészek fellépésének nemcsak a 70. évforduló kölcsönzött ünnepi jelleget, de ezt hangsúlyozta ki Liszt Ferenc Les prelude c zongoraművének magas hőfokú előadása, amellyel kezdetét vette az ünnepi hangverseny. A Moszkvai Nagy Színház (Bolsoj) vendégszólistáinak és a magyar művészeknek, akik között egykori ösztöndíjasokat, Társaságunk mostani tagjait és fiatal művészeket egyaránt köszönthettünk, az orosz népdalkincs, az orosz klasszikus zeneművészet örökbecsű alkotásainak ihletett előadása által kifejezésre jutott az orosz néplélek, az orosz művészetek érzelemgazdagsága.

Az esemény idején kitört vihar, hatalmas felhőszakadás lényegében nem zavarta meg az eseményt. A megjelentek – Társaságunk tagjai és hozzátartozói, barátai, vendégeink,közöttük Valerij Ljahov, az Orosz Nagykövetség követ-tanácsosa, Valerij  Platonov, az Orosz Kulturális Központ igazgatója – nagy érdeklődéssel, hangos tetszésnyilvánítással fogadták a hangverseny nagyobbrészt ismert és kedvelt számait. Különösen akkor tört ki tapsvihar, amikor virágcsokrokkal köszöntük meg a művészek önzetlen, odaadó részvételét ünnepi rendezvényünkön.

 

Vissza